Jakie taśmy transportowe wykorzystuje się w przemyśle spożywczym?
W dzisiejszych czasach nikt nie wyobraża sobie funkcjonowania żadnej gałęzi przemysłu bez zastosowania nowoczesnych technologii. Zautomatyzowane fabryki dostarczają do naszych domów liczne produkty - od kosmetycznych poczynając, na spożywczych kończąc. Te ostatnie są szczególnie wymagające jeśli chodzi o urządzenia wykorzystywane do ich produkcji, a także współpracujące z nimi taśmy transportowe. Wymaga się, aby były one wykonane z atestowanych materiałów, łatwe w utrzymaniu czystości, a przede wszystkim bezpieczne dla produktów.
Taśma transportowa ulega naturalnemu zużyciu. Wykorzystanie do jej produkcji materiałów z atestem gwarantuje, że nawet gdyby jej drobne elementy przedostały się do żywności, nie będą groźne dla zdrowia. Oczywiście producenci taśm dokładają wszelkich starań, aby taka sytuacja nigdy nie miała miejsca. W tym celu używają tylko takich materiałów, które mają najwyższy współczynnik odporności na ścieranie.
Drugą bardzo ważną cechą taśm transportowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym jest ich odporność na oleje i tłuszcze, działanie niskich i wysokich temperatur, a także na środki chemiczne wykorzystywane do ich czyszczenia. Cecha ta gwarantuje, że między transportowaną żywnością a taśmą nie zajdzie żadna niepożądana reakcja.
Jako że w fabrykach spożywczych najważniejsza jest higiena, taśma transportowa musi być łatwa w utrzymaniu czystości. Jej bardzo ważną cechą są także właściwości antyseptyczne, które nie pozwalają na namnażanie się bakterii, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi pleśni i grzybów.
Taśmy transportowe wykorzystywane w przemyśle spożywczym to najczęściej produkty zrobione z tworzywa PCV i PUR, a także taśmy gumowo-tkaninowe. Dzięki odpowiednim atestom, a także dużej odporności na zużycie i działanie czynników zewnętrznych gwarantują bezpieczeństwo transportowanych produktów.